Sari la conținut

Raluca Turcan „vânează” beneficiarii de ajutoare sociale ca să-i ajute pe cei „cu adevărat” vulnerabili și să-i trimită la muncă pe ceilalți

Ministerul Muncii pregătește o campanie de evaluare a ajutoarelor sociale acordate la nivel național, potrivit ministrului Raluca Turcan, care a precizat că scopul acestui demers este identificarea beneficiarilor astfel încât statul să-i ajute mai mult pe cei aflați în situații „cu adevărat vulnerabile” și să-i trimită la muncă pe cei care pot munci.

Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara (…)

Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate.

În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România, a scris Raluca Turcan pe pagina Facebook.

În urmă cu câteva zile, Raluca Turcan declara pentru un post TV că, „din nefericire”, există în România oameni care primesc și „șase-șapte beneficii de la stat” și care posibil se complac „în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”.

Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România, a declarat ministrul Muncii într-o emisiune TV.

În prezent, numărul beneficiarilor de venit minim garantat, în valoare de 142 lei/lună, este de 173.636 persoane (la nivelul lunii noiembrie 2020).

*Sursă foto: facebook.com/RalucaTurcan