Iohannis a desemnat un premier cu zero șanse să treacă de Parlament

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat astăzi pe Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru, la scurt timp după ce Ludovic Orban și-a retras mandatul de premier desemnat, în urma deciziei Curții Constituționale care a stabilit că numirea acestuia din urmă pentru postul de șef al Guvernului este neconstituțională.
Decizia de astăzi a președintelui indică în mod clar că nici Klaus Iohannis, nici liberalii nu au renunțat la planul de organizare a alegerilor anticipate. Mai pe românește, președintele a numit astăzi pentru funcția de prim-ministru poate singurul om, după Ludovic Orban, pe care PSD nu l-ar vota niciodată:
A spus-o Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, cu foarte scurt timp înainte de anunțul președintelui. „Nici în cele mai negre vise” nu-l va vota PSD pe Florin Cîțu, a declarat președintele PSD.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat răspicat că, după ce PNL și-a încălcat „flagrant” și „vădit” acordul politic semnat înainte de învestirea lui Orban ca prim-ministru, ALDE nu va mai susține un guvern PNL format cu el.
Nici liderul USR Dan Barna nu este foarte încântat de anunțul de astăzi al președintelui, sugerând, în afirmațiile făcute pentru un post TV, că acesta din urmă avea planul de numire a lui Cîțu deja stabilit în momentul în care partidele au venit la consultări. De menționat este și că USR-PLUS a pierdut șansa de a forma un guvern cu Dacian Cioloș, propus astăzi pentru postul de premier de către Alianță. De altfel, concluzia amară a acestuia din urmă a fost că „alegerile anticipate sunt lucruri serioase, care nu trebuie tratate de niciun partid ca fiind o mascaradă.”
Și mai dezamăgiți au fost cei de la PMP, care îl propuseseră pe Cristian Diaconescu, nou și probabil special intrat în partid în acest scop. „Vom vedea dacă votăm”, a spus Eugen Tomac pentru un post TV.
Ceva mai împăciuitor, UDMR, prin Kelemen Hunor, a spus „Doamne ajută”, dar abia după ce a menționat că nu-l mai surprinde nimic, adăugând apoi că mai întâi așteaptă să vadă „ce gânduri are” Florin Cîțu pentru ca apoi să ia o decizie în privința acestuia.
Nu în ultimul rând, Victor Ponta, care astăzi s-a autopropus pentru funcția de premier, a spus că nu-l va vota pe Florin Cîțu pentru că PNL nu are nici legitimitate, nici echipă, nici program și nici susținerea parlamentară necesară pentru a guverna.
Totuși, deși președintele a reușit să enerveze toate partidele politice prin nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, s-ar putea ca exact decizia aceasta să fie cheia către deblocarea drumului către anticipate, închis anterior de Curtea Constituțională cu ajutor de la PSD.
Dat fiind însă că este clar încă de la început că Florin Cîțu are șanse spre zero de a forma în jurul său o majoritate parlamentară, va fi interesant de urmărit ce va spune Curtea, dacă va fi sesizată, despre o numire de premier al cărui guvern nu poate vedea lumina zilei.