Sari la conținut

Dan Barna: Intenţionăm ca în prima parte a lunii februarie să avem bugetul în Parlament şi să fie adoptat

Bugetul anului în curs este prioritatea acestor săptămâni, „marea provocare” fiind construirea acestuia astfel încât să existe resurse pentru investiții, a declarat vicepremierul Dan Barna, potrivit căruia Alianța de guvernare intenționează ca, în prima parte a lunii februarie, proiectul să intre în Parlament pentru adoptare.

Este, într-adevăr, prioritatea acestor săptămâni. Intenţionăm ca în prima parte a lunii februarie să avem bugetul în Parlament şi să fie adoptat, pentru a intra într-o logică funcţională. Este un context distinct faţă de perioada şi de început de criză pe care am trăit-o anul trecut (…) şi trebuie să construim un buget care să pună bazele repornirii economiei. Deci, vorbim de un buget care să se încadreze într-un deficit de 7%. De aceea, măsurile care au fost deja luate, de îngheţare a salariilor din domeniul public, de exemplu, sunt gândite tocmai din această perspectivă, pentru că anul trecut salariile din sectorul public au crescut cu 8%, în condiţiile în care media europeană a fost de 3%. Or, în momentul de faţă, nu mai putem continua această tendinţă. (…) Marea provocare este cum construim acest buget, astfel încât să avem şi resursele pentru a avea bani de investiţii, a declarat Dan Barna pentru Digi FM.

Proiectul de buget al acestui an va stabiliza cheltuielile statului, a explicat liderul USR-PLUS, care a justificat astfel înghețarea salariilor bugetarilor, decisă de actualul guvern.

Campania de vaccinare având succes, vom putea uşor-uşor să revenim la acea societate dinamică şi pe plan economic, dar şi pe plan social. Toate acestea se pot întâmpla în măsura în care înţelegem că anul acesta nu există spaţiu bugetar pentru creşteri în sectorul public, creşteri de salarii. Va fi un buget care stabilizează cheltuielile la nivelul la care ele existau deja de anul trecut, cel puţin pe sectorul public, a completat Barna.