PSD a legiferat GREȘIT creșterea cu 40% a pensiilor: În urma adoptării legii, nu ar mai fi putut fi calculate pensiile

Modificările făcute greșit de PSD prin care ar fi trebuit să crească pensiile cu 40% ar fi dus la un vid legislativ și ar fi eliminat cadrul legal pentru calcularea pensiilor, arată CCR în motivarea deciziei prin care judecătorii au admis sesizarea fostului Executiv împotriva schimbărilor făcute de social-democrați proiectului de OUG de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020, care urma să anuleze măsura de creștere a pensiilor cu 14% decisă de Guvernul Orban și să readucă valoarea acesteia la 40%.
În situația în care legiuitorul a urmărit reacordarea punctului de pensie la valoarea de 1.775 de lei (care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 septembrie 2020, n.r.), acesta trebuia să edicteze norme tranzitorii sau să reia norma în forma inițială, arată judecătorii Curții Constituționale.
Practic, singura soluție de a crește pensiile cu 40% conform legii modificate prin Ordonanță de Urgență era respingerea OUG de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020, care ar fi repus în vigoare dispoziţia de stabilire a punctului de pensie la 1.775 lei, simpla abrogare a modificării din OUG nefiind de ajuns.
Soluţia normativă aleasă (…) nu poate produce efectele juridice avute în vedere tocmai din cauza modului defectuos de redactare a textului normativ. Din contră, produce efecte juridice distonante securităţii juridice, întrucât, abrogându-se chiar prevederea legală care stabilea punctul de pensie la 1.442 lei (creșterea de 14%, n.r.), se pune problema eliminării din fondul activ al legislaţiei a însăşi soluţiei legislative care reglementează valoarea punctului de pensie. Astfel, ar rezulta că, în urma adoptării legii, nu ar mai exista o valoare a punctului de pensie, cel puţin până la data de 1 septembrie 2021, când valoarea acestuia ar deveni 1.875 lei, ci pur şi simplu valori concrete ale pensiilor aflate în plată.
S-ar pune problema modului în care s-ar calcula pensiile în ipoteza deschiderii dreptului la pensie ulterior intrării în vigoare a legii criticate; astfel, acestea nu ar putea fi calculate tocmai pentru că nu există reglementată o valoare a punctului de pensie pentru o perioadă de timp ce se va încheia la 31 august 2021, argumentează judecătorii CCR.