Sari la conținut

Klaus Iohannis: Grecia se va alătura Inițiativei celor Trei mări (3SI) | Republica Moldova va deveni stat participant

Președintele Klaus Iohannis anticipează alăturarea Republicii Elene la Inițiativa celor Trei Mări (3SI, Three seas Initiative) odată cu al VIII-lea Summit al organizației, care va avea loc pe 6 septembrie la Palatul Cotroceni.

De asemenea, președintele României a anunțat că Republicii Moldova și Ucrainei li se va acorda statutul de stat participant asociat în cadrul grupului de state ale UE, alcătuit, în prezent, din toate statele membre ale UE din flancul estic al Uniunii, exceptând Finlanda, Grecia și Cipru.

Interesul nostru față de Marea Neagră rămâne un numitor comun și un liant al diverselor noastre formate și inițiative în regiune și dincolo de aceasta. Un exemplu elocvent este Inițiativa celor Trei Mări, al cărei Summit îl voi găzdui din nou la București, peste doar câteva zile. În contextul geopolitic creat de războiul din Ucraina, Inițiativa a câștigat în relevanță și consider că trebuie să devină o platformă și mai importantă în consolidarea rezilienței regionale și europene. La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic. Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova, a explicat președintele României în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

3SI a fost lansată în 2015, în 2020 fiind înființat și un fond de investiții al Inițiativei, al cărui obiectiv principal este reprezentat de investiții în infrastructură, transport și energie în valoare de sute de miliarde de euro.

*Foto: facebook.com/klausiohannis