Cum gestionează Guvernul administrarea deficitului bugetar în raport cu cerințele Comisiei Europene

Guvernul României se află în negocieri cu Comisia Europeană, care cere statului român o reformă fiscală care ar viza, în primul rând, atingerea țintelor de deficit bugetar asumate de România în 2021. Miza este obținerea fondurilor europene și evitarea penalizărilor.
Comisia ne-a subliniat încă o dată necesitatea continuării discuțiilor privind reforma fiscală din cadrul #PNRR, care trebuie să se completeze prin pachetul de masuri fiscal-bugetar prezentat de noi. A apreciat eforturile realizate de Guvern și așteaptă în perioada următoare măsuri concrete în domeniul consolidării fiscal-bugetare, care să orienteze finanțele publice pe o traiectorie corectă în raport cu țintele de deficit asumate în anul 2021, prin discuțiile purtate cu structurile UE. Pentru că sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale. (…) Reformele ample de natură bugetară și economică, inclusiv reformele sistemului de pensii, ale administrației fiscale, ale salariilor din sectorul public și ale guvernanței întreprinderilor de stat, ar trebui să sprijine eforturile de consolidare bugetară și să asigure sustenabilitatea acestora, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un mesaj pe o rețea de socializare.
Potrivit Adevărul, G4Media și HotNews, oficialii Comisiei responsabili de partea tehnică au respins măsurile fiscale propuse de ministrul Finanțelor drept insuficiente, cerând părții române măsuri suplimentare. Una dintre ideile care ar fi apărut în cursul negocierilor ar fi fost creșterea TVA cu 2%, adică la 21%, ideea întâmpinând, însă, refuzul categoric din partea Guvernului României. De asemenea, Guvernul ar trata drept o prioritate menținerea TVA la 9% pentru alimente și medicamente.
Următorul pas este ca premierul Marcel Ciolacu să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni cu președinta Ursula von der Leyen, cu care ar urma să renegocieze ținta deficitului bugetar, în prezent de 4,4%. Potrivit surselor citate, Guvernul ar urma să ceară o restabilire a țintei de deficit bugetar la nivelul de 5,5% din PIB.
Argumentele părții române includ înzestrarea Armatei Române și efectele războiului din Ucraina asupra economiei României. În primă fază, premierul României ar urma să negocieze reducerea cu 0,5% a deficitului cerut de Comisia Europeană, adică cei 0,5% folosiți pentru suplimentarea bugetului pentru Apărare, care a atins 2,5% din PIB, în conformitate cu obiectivul comun stabilit de statele membre ale NATO.
După-amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esenţiale pe care trebuie să le luăm împreună, ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunţ la vreo reformă şi să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU. Vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei şi vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României, a declarat premierul României.
*Foto: facebook.com/CiolacuMarcel