Sari la conținut

Ce răspunde Cîțu la inflația de 5,6% estimată de BNR: 1% dintre români au salarii de peste 3.000 de euro

Premierul Florin Cîțu a catalogat prognoza de inflație a BNR de 5,6% pentru finalul acestui an drept „o estimare”, susținând că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici, dat fiind că ponderea celor cu salarii de peste 1.000 de euro crește, iar mai mult de 1% dintre angajați au salarii nete care depășesc 3.000 de euro.

Este o estimare a BNR. Ieri însă am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1000 de euro net (…) România nu mai e o țară a celor cu salarii mici. Avem din ce în ce mai multe salarii mari, în euro, nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare, nu mai e o destinație pentru salarii mici și mijlocii, a declarat astăzi prim-ministrul.

Banca Națională a majorat estimarea de inflație pentru finalul acestui an de la 4,1% la 5,6%. Principalul motiv pentru această evoluție, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este creșterea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și materie primă.