Președintele PMP: Aderarea României la Spațiul Schengen nu va avea loc până în 2025 | „Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele UE”

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) susține că România nu va mai avea oportunitatea de a adera la Spațiul Schengen până în 2025, motivul fiind președinția Consiliului Uniunii Europene, care va fi preluată prin rotație de Suedia, Spania, respectiv Belgia.
Președinția Consiliului UE se acordă timp de 6 luni câte unui stat membru al UE, timp în care statul respectiv pregătește un program de activitate pentru UE, având, printre altele, drepturi de decizie asupra ordinii de zi. Statelor li se acordă președinția pe rând, iar președinția suedeză a Consiliului UE va începe la 1 ianuarie 2023.
Potrivit lui Tomac, documentele oficiale referitoare la Agenda Strategică din perioada președinției suedeze nu includ extinderea Spațiului Schengen. Acest lucru confirmă o declarație de-a europarlamentarului Corina Crețu (PRO România), care a publicat o declarație asemănătoare referitoare la planurile Suediei din viitorul apropiat.
În ceea ce privește Spania, care va prelua președinția la jumătatea lui 2023, președintele PMP susține că nu se va pune problema extinderii spațiului comun, ținând cont de problemele cu care se confruntă spaniolii la capitolul migrației ilegale. Nici în timpul președinției belgiene, în timpul căreia vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European nu ar exista șanse, a declarat Tomac într-o postare pe o rețea de socializare.
Mai jos puteți citi integral postarea liderului conservator.
Intrăm la primăvară în Schengen?
Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene.
Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă.
Am studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen.
După Suedia urmează Spania, țară care la rându-i are mari probleme cu migrația ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse financiare și logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare.
În 2024 vom avea alegeri pentru Parlamentul European, moment în care președinția Consiliului UE va fi deținută de Belgia. Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen. Practic, putem aștepta dezamăgiți, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliția PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei.
Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!
*Foto: facebook.com/eugen.tomac