Sari la conținut

Tăriceanu: PNL-ul de astazi este PDL-ul de ieri!

PNL are aceeași strategie în criza sanitară și economică generată de coronavirus ca PDL în perioada 2009-2010, acuză liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia liberalii conduc prin deviza „dezbină și conduce!”

PNL-ul de astăzi este PDL-ul de ieri! Acel PDL care a tăiat pensiile și salariile cu 25% în plină criză fără să se gândească la faptul că această măsură nu face decât să îndepărteze și mai mult orizontul revenirii la normalitate. Am sperat că au învățat că măsurile tâmpite pe care le-au luat atunci nu au dat rezultate și nu o să le mai repete. M-am înșelat!

PNL-ul de astăzi merge pe aceeași logică precum PDL-ul din 2009-2010: învrăjbim românii între ei, astfel încât în această încăierare generală ei să scape. Mai țineți minte teoria cu bugetarii grăsani care stau pe spatele privaților slăbiți? Aceeași strategie o aplică și astăzi: dezbină și conduce!

Tăriceanu critică decizia Guvernului de a trimite în șomaj tehnic parțial bugetarii, afirmând că decizia de a reduce din cheltuielile statului tăind venituri va afecta negativ economia și va crește efortul bugetar prin creșterea șomajului.

Cei care ne conduc astăzi par să nu știe că în vremuri de criză statul devine principalul motor de susținere a economiei și nu taie venituri, pentru că tăierea salariilor la bugetari poate îi satisface pe cei care vor să moară și capra vecinului, dar în final îi va afecta tocmai pe cei care se bucură azi.

Dacă bugetarii vor avea venituri mai mici vor cumpăra mai puțin și dacă vor cumpăra mai puțin zeci de mii de magazine mici se vor închide și cei care lucrau acolo vor intra în șomaj. De la stat. Dacă magazinele se închid înseamnă că cei care produc nu vor avea unde să mai vândă, deci vor închide și ei. Alții care vor lua șomaj. De la stat. Dacă toți vor închide o să moară și orice fel de servicii (notari, avocați, ospătari, frizeri, cofetari, croitori, mecanici auto etc). Alte zeci de mii de șomeri. Pe scurt: ce iei pe mere dai pe pere! Banii pe care îi economisești tăind salariile îi dai ca ajutoare de șomaj!

Deci, ăsta este efectul care se produce atunci când tai veniturile oamenilor. Dacă vrem să repornim economia soluția nu este să inhibăm consumul, ci dimpotrivă. Trebuie să găsim soluții să nu tăiem venituri, să-i încurajăm pe oameni să consume normal și românește, pentru că orice produs românesc cumpărat este un loc de muncă pentru un concetățean al lor.

Liderul ALDE propune alte soluții pentru menținerea veniturilor angajaților de la stat, acuzând liberalii că au ales, din rațiuni electorale, să învrăjbească angajații din cele două sisteme.

A sta blocat zilele astea dramatice într-o țintă de deficit impusă de UE, în condițiile în care toate țările au aruncat la gunoi orice restrângere bugetară, este cel puțin un act imbecil, dacă nu chiar criminal.

Se pot găsi alte soluții ca să ținem oamenii la muncă. O vreme putem micșora timpul de lucru fără diminuarea venitului. Se poate lucra în schimburi și așa vom reuși să ținem și o distanțare socială la muncă și să evităm aglomerațiile din mijloacele de transport în comun. Se pot bloca angajările la stat (în 3 luni v-ați angajat aproape 5000 de pile) și ieșirile naturale din sistem (pensionari, plecări voluntare) vă vor aduce economiile de care aveți nevoie. Putem cere oamenilor să-și ia jumătate din concediul de odihnă. Soluții se pot găsi.

În loc să vă gândiți la soluții creative ați ales soluția electorală: învrăjbirea celor din privat față de cei de la stat! Asta înseamnă solidaritate la PNL=PDL!