Sari la conținut

Codul Administrativ, adoptat prin OUG

viorica-dancila

Guvernul a adoptat azi Codul Administrativ prin Ordonanță de Urgență, după ce proiectul de lege a fost respins anul trecut de Curtea Constituțională.

„Un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”, după cum îl descrie premierul Viorica Dăncilă, Codul Administrativ este totuși primit cu reținere în spațiul public, din cauza mai multor prevederi controversate: introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, alegerea prefecților prin vot direct de cetățeni sau reducerea la 10 zile (de la 45) a termenului în care președintele țării poate semna decretele de numire a noilor miniștri sunt doar câteva dintre măsurile care au aruncat în aer starea de spirit în Opoziție.

Cea mai virulentă reacție a venit din partea președintelui Klaus Iohannis, care acuză Guvernul de un „grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”. Potrivit acestuia, adoptarea prin OUG a noului Cod Administrativ „arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”.

Prin contrast, Guvernul afirmă că a fost nevoit să acționeze prompt pentru a elimina elimina „disfuncționalități de ordin sistemic”.

sursă foto: facebook.com/v.dancila