Sari la conținut

Klaus Iohannis convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară între 27-31 ianuarie pentru discutarea angajării răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.

Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie, a declarat președintele în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă, în eventualitatea trecerii moțiunii de cenzură anunțate deja de PSD, Guvernul Orban ar trebui să pregătească un proiect de OUG pentru a asigura trecerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi, Klaus Iohannis a răspuns evaziv, afirmând că, pentru moment, acestea sunt situații ipotetice despre care „nu are rost să discutăm”. În cazul în care va trece moțiunea „sau nu, vom vedea”, a spus președintele precizând că la momentul acela Guvernul va analiza situația și va veni, „probabil”, cu o alternativă.

În logica alegerilor anticipate dorite de Klaus Iohannis și de PNL, cărora președintele le acordă șanse de 50% – 50%, nu a fost discutată chestiunea demisiei lui Ludovic Orban, dacă acestea nu vor fi declanșate de Opoziție.

Nu exclud din start absolut niciun scenariu, dar, într-adevăr, chestiunea demisiei nu a fost discutată, a afirmat președintele, care a confirmat că i-a oferit lui Ludovic Orban garanția numirii acestuia ca șef al Guvernului într-un viitor Executiv.

Potrivit acestuia, nu suntem încă în situația de a pune PNL în postura de a nu-și vota propriul Guvern în vederea declanșării alegerilor anticipate:

Care vor fi pașii foarte concreți la momentul respectiv veți afla atunci, a adăugat Iohannis, precizând că Ludovic Orban este „foarte potrivit pentru poziția de prim-ministru și eu personal îmi doresc să rămână pe poziția de prim-ministru”.

Eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim-ministru, a întărit ulterior președintele, în contextul în care acesta nu agreează ideea unui Guvern de Uniune Națională.

Eu îmi doresc un guvern liberal și variantele sunt fie anticipate, fie Guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție.