Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 5 Iunie 2019

> CNAIR a scos la licitație proiectarea și execuția a trei loturi din autostrada de Centură Nord a Bucureștiului, cu lungimea totală de 45 km și valoarea estimată de 2,18 miliarde lei. Ofertele pot fi depuse până pe 12, 13 sau 14 august, în funcție de lot, iar perioada de execuție este de până la 22 luni.

> Un raport al Comisiei Europene arată că stabilitatea financiară a României a fost afectată în 2018 de un set de inițiative ale Guvernului și Parlamentului, dintre care cea mai importantă este adoptarea în decembrie 2018 prin ordonanță de urgență a taxei pe activele bancare.

> Curtea Constituțională a României a respins sesizarea făcută de PNL și USR care spunea că proiectul adoptat de Parlament care modifică Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție nu este în acord cu o decizie anterioară luată de CCR. Ca urmare, legea a fost declarată constituțională.

> Președintele Klaus Iohannis a hotărât în urma consultării cu partidele să propună acestora semnarea unui acord național pentru anularea tuturor modificărilor contestate aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din justiție, dar și implementarea rezultatelor referendumului, în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și a ordonanțelor de urgență pe justiție. Tăriceanu a anunțat deja că respinge acordul.

> CCR a respins astăzi solicitările USR de invalidare a numirilor lui Gheorghe Stan și Cristian Deliorga în funcțiile de judecători ai Curții Constituționale a României. În plus, sesizarea făcută de Florin Iordache privind completurile specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost amânată pentru 3 iulie.