Sari la conținut

Praga cere demisia prim ministrului

120.000 de praghezi au cerut demisia prim-ministrului Andrej Babiš și a ministrului Justiției recent instalat în funcție de acesta, în cadrul celui mai mare protest care a avut loc de la revoluția de catifea ce a dus la căderea comunismului în Cehia. Anterior, în ultimele 6 săptămâni mai avuseseră loc patru alte manifestații de amploare împotriva premierului.

Oamenii sunt nemulțumiți de rămânerea la guvernare a prim-ministrului – al doilea cel mai bogat om din republică – acuzat, în afară de colaborare cu Securitatea, de conflict de interese într-un raport preliminar al Comisiei Europene. Acesta arată legăturile sale cu un conglomerat de companii al căror proprietar este chiar Babiš, care a beneficiat de fonduri europene consistente în timpul mandatului său.

Înainte de protestele de ieri, premierul a contestat în Parlament raportul Comisiei Europene, pe care îl descrie ca un atac la Republica Cehă menit să destabilizeze țara. Nu este prima abatere a acestuia: în luna aprilie, după ce poliția a recomandat punerea sa sub acuzare în urma unei investigații, Babiš a demis ministrul Justiției, instalând în fotoliu un aliat de încredere căruia i se cere acum demisia în stradă.

Un protest și mai mare este planificat pentru data de 23 iunie, care se va desfășura în locul din care a pornit ultimul atac la adresa comunismului. Cu toate astea, presiunea publică uriașă nu este singura bătaie de cap a premierului. Acesta așteaptă acum atât decizia procurorilor cu privire la punerea sa sub acuzare, cât și următoarea mișcare a opoziției, care ar putea depune o moțiune de cenzură.