Sari la conținut

Președintele Iohannis îi dă dreptate premierului: România s-ar putea decupla de Bulgaria pentru a intra în Schengen

Președintele Iohannis a declarat că printre scenariile luate în calcul de statul român pentru a accede la Spațiul Schengen se numără, într-adevăr, chiar și decuplarea de Bulgaria.

Iohannis l-a secondat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu, care declarase într-un interviu acordat celor de la Bloomberg că România ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria, dacă această măsură ar duce la un rezultat favorabil țării noastre.

În acest scenariu, România nu ar mai condiționa alăturarea ei la Schengen de accederea concomitentă a statului de la sud de Dunăre.

Negocierile pentru aderarea României la spațiul Schengen continuă și nu continuă la un nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem în special partea austriacă, care e foarte reticentă în continuare. Se continuă pe toate planurile și evident se discută mai degrabă informal și diferite variante de cum se poate continua (…) nu e complicat de văzut că există puține variante: ori intră România și Bulgaria împreună, ori nu intră nici România, nici Bulgaria, ori intră doar una dintre ele, a explicat șeful statului.

*Foto: facebook.com/klausiohannis