Sari la conținut

Iohannis, de acord cu strategia lui Ciolacu de a acționa în instanță Austria pentru blocarea aderării României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat de acord cu planul prim-ministrului Marcel Ciolacu de a da statul austriac în judecată pentru blocarea aderării României la Spațiul Schengen. Întrebat dacă este de acord cu declarațiile premierului referitoare la această abordare, poziția șefului statului a părut aprobatoare.

Această abordare trebuie foarte bine analizată și, dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci, cu siguranță, vom ști care este această posibilitate, a explicat președintele.

Prim-ministrul Ciolacu transmisese cu niște zile în urmă că România va da Austria în judecată la Curtea Europeană a Justiției în situația în care și-ar folosi în mod abuziv dreptul de veto.

Veto-ul exprimat de Austria nu ţine de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru (…) Drept urmare, în cazul în care guvernul austriac va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra şi noi interesul naţional şi vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de ţara noastră, explicase premierul.

*Foto: facebook.com/guv.ro