Sari la conținut

Dreapta italiană a câștigat alegerile parlamentare | Care este punctul de tensiune dintre partidele care formează coaliția de dreapta

Coaliția de dreapta din Italia a câștigat alegerile parlamentare cu 44% din voturi în Senat și 43.8% în Camera Deputaților. Rezultatul a îngrijorat întreaga lume, atrăgând comparații între liderii partidelor câștigătoare și dictatorul italian Benito Mussolini, aliatul lui Adolf Hitler.

Influența celor patru partide, Frații Italiei, Liga, Forza Italia, respectiv Noi Moderații se anunță a fi semnificativă, celelalte partide neputând să formeze un front comun. Există, însă, mai multe subiecte în privința cărora nici câștigătorii nu par să cadă de acord.

Energia este, în momentul de față, subiectul cel mai presant pentru guvernele tuturor statelor europene. Nici Frații Italiei și Liga nu sunt scutite de acest subiect incomod, ceea ce e foarte probabil să complice lucrurile pentru coaliție.

Matteo Salvini, fostul vice-premier al Italiei, a declarat în repetate rânduri că ar fi vital pentru Italia să se împrumute cu încă 30 miliarde euro pentru a susține consumatorii casnici și afacerile afectate de criza de energie.

Însă Giorgia Meloni, conducătoarea Fraților Italiei și favorita pentru postul de premier, s-a opus ferm acestei strategii, sugerând că Italia, care este al doilea cel mai îndatorat stat din UE, trebuie să aibă grijă când vine vorba de împrumuturi.

Aceste datorii le punem pe umerii copiilor noștri, facem un cadou speculanților, a declarat Giorgia Meloni.

Momentan, este dificil de estimat în ce măsură vor afecta aceste viziuni diferite abilitatea coaliției de dreapta de a guverna, însă în cel mai probabil scenariu, în care Meloni va ocupa funcția de prim-ministru, perspectiva lui Salvini riscă să se disipeze.

Categorii

EXTERNE, ȘTIRI, POLITICE

Etichete