Sari la conținut

Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită oficială la Tokyo | Parteneriat strategic între România și Japonia

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, se află în Japonia pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe.

Cu această ocazie, premierul român a ținut să deschidă subiectul cooperării dintre statul său și statul nipon, afirmând că România este pregătită să stabilească un calendar pentru semnarea unui Acord de Parteneriat Strategic între România și Japonia, una dintre cele mai mari puteri militare din lume.

România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat, a declarat prim-ministrul Ciucă.

Amintim că Japonia este unul dintre cei mai importanți – dacă nu cel mai important – aliat al NATO din Asia. Atât actualul președinte al SUA, Joe Biden, cât și predecesorii săi, Barack Obama și Donald Trump, au promovat ideea de a aduce Insulele Senkaku (Japonia) sub protecția Articolului 5 al NATO. Este vorba despre același articol care permite unei țări din NATO precum România să solicite intervenția militară a celorlalți semnatari în cazul unui conflict armat.

*Foto: captură video YouTube/GuvernulRomâniei