Sari la conținut

Cîțu, despre Legea Pensiilor: „Un risc major pentru sănătatea economiei”

Legea care majorează pensiile cu 40% în acest an creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai în 2020, ci și în următorii 2 ani, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a precizat că banii necesari pentru plata pensiilor nu există și trebuie împrumutați.

Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei emisiuni TV.

Ministrul liberal de Finanțe a amintit, totodată, că toate agențiile de rating au acordat României o perspectivă negativă tocmai în baza legii pensiilor, precizând că nici acest act normativ, nici „alte legi similare” trecute de Parlament nu au în prezent sursă de finanțare.

Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, a adăugat Cîțu.