Sari la conținut

Ce președinți au condus România în ultimii 30 de ani? De dreapta, 20 ani | De stânga, 10 ani

De la primele alegeri libere din țara noastră de pe 20 mai 1990, românii și-au ales până astăzi 4 președinți. Mai întâi iubiți, apoi aproape invariabil contestați, de stânga sau de dreapta, fiecare dintre liderii României și-a lăsat puternic amprenta pe drumul nostru post-Revoluție, construind țara în care trăim astăzi: cu bune și, așa cum ne pare de multe ori, cu parcă mai multe rele.

Anii noștri de democrație au fost împărțiți, la guvernare și la președinție, între două mari puteri (a se citi partide) politice: Stânga, percepută întotdeauna ca puternică și unită și Dreapta… mai timidă, spun unii, dar nelipsită vreodată de la conducere, sub diverse nume sau culori. Dacă în cazul anilor de guvernare sunt încă dezbateri în ce privește cine și în ce fel a fost la putere, la președinție nu există niciun dubiu:

În ultimii 30 de ani, România și-a ales 3 președinți de dreapta care au condus țara timp de 20 de ani și un președinte de stânga, care a stat 10 ani în fruntea statului.

Practic, pentru fiecare an petrecut la Palatul Cotroceni de Ion Iliescu, singurul președinte de stânga pe care l-a avut România, un președinte de dreapta a stat doi ani la conducerea țării până astăzi: Emil Constantinescu – 4 ani, Traian Băsescu – 10 ani și Klaus Iohannis – 6 ani.

În 2024, vor fi trecut 20 de ani de când Dreapta a preluat fotoliul de președinte al României. Impresionant! Rămâne însă de văzut dacă vechea gardă îl mai poate ține… încet-încet, apar noi jucători în ambele arene ale politicii românești, care se pot dovedi, dreapta sau stânga, adversari mai abili decât social-democrații.