Sari la conținut

USR, despre banii alocați de Guvern pentru presă: Susținem independența presei, nu cumpărarea ei cu bani publici!

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege care aprobă OUG prin care Guvernul condus de Ludovic Orban acordă presei 200 de milioane de lei din bani publici, pentru o campanie de informare cu privire la pandemia de coronavirus.

Trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu în Senat, motivând votul împotriva inițiativei Guvernului.

Potrivit acestuia, prin inițiativa Guvernului, autoritățile vor de fapt nu să ajute presa, ci să o subordoneze, principalii beneficiari urmând să fie nu jurnaliștii, ci patronatele de presă „și, mai ales, anumite interese ale acestor patronate, care exced celor legate de business-ul de presă”.

Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României. (…) Efectul acestei OUG va fi extrem de toxic pentru presă. Banii vor ajunge, în mod preponderent către instituții de presă și jurnaliști mai maleabili, mai predispuși la compromisuri, în timp ce jurnaliștii și oazele redacționale de jurnalism independent vor suporta nu doar efectele dure ale crizei, ci și avantajarea concurenței dispusă la compromisuri, a adăugat Goțiu.

*Foto: facebook.com/mihai.gotiu