Sari la conținut

Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu / Cu puțin timp în urmă, Ciolacu declarase că nici în visele cele mai rele nu l-ar vota pe Cîțu

La încheierea consultărilor cu partidele parlamentare care au avut loc astăzi la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Câțu, actualul ministru interimar al Finanțelor, pentru funcția de prim-ministru.

Iohannis i-a acuzat pe social-democrați că sunt responsabili de actuala criză politică încă de la declanșarea moțiunii de cenzură care a oprit implementarea alegerii primarilor în două tururi și a făcut un scurt istoric al eforturile sale, ca și ale Partidului Național Liberal, de a găsi o formulă de a ieși din criza politică.

PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp-record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a Consiliului Local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban – a reușit, la momentul respectiv, PSD-ul să adune o majoritate care a trect o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD-ul a început să tergiverseze procedurile în Parlament; au trecut cele 15 zile în care, conform Regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament.

Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu dorim să blocăm România, noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor, a declarat Klaus Iohannis.

Cu puțin timp înainte, după întâlnirea de astăzi cu președintele, liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmase că nici în cele mai rele vise nu l-ar vota pe Florin Câțu pentru funcția de premier.