Sari la conținut

Klaus Iohannis, „polițistul bun” în strategia Puterii de gestionare a epidemiei

Pare tot mai evident că Puterea și-a împărțit rolurile în gestionarea crizei sanitare, sociale și economice cauzate de epidemia de coronavirus, astfel că, în timp ce Guvernul și-a asumat rolul de „polițist rău” care îi ține pe oameni în case sub privirea neobosită a armatei și sub amenințarea amenzilor crescânde, președintele Iohannis trebuie să joace un rol patern, care îi îmbie cu rugăminți și argumente pe „dragii” de români să facă totul ca să „reuşim împreună”.

Din păcate, astăzi, în România avem aproape 2000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dragi români, este mult, este deja foarte mult. Şi trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai bine şi mai mult indicaţiile autorităţilor. (…) vă rog pe toţi să îi protejăm pe cei din categoriile vulnerabile. Haideţi să îi protejăm pe cei peste 65 de ani. Haideţi să îi protejăm pe pensionarii noştri. (…), a declarat președintele astăzi, într-o nouă ieșire în public.

Că Iohannis încearcă să îndulcească tonul dur al Guvernului și realitățile amare cu care ne confruntăm astăzi și pe care le așteptăm de acum înainte nu e nicio îndoială. Întrebarea e în ce scop face asta. Fiindcă e evident că, dacă românii nu reacționează la bâtă, nu vor pleca urechea nici la rugăminți, oricât de bine argumentate ar fi ele.

Să fie acest duet „good cop-bad cop” nimic altceva decât o strategie de gestionare a unei crize, de această dată politică, pe care liberalii aflați la guvernare o vor avea de înfruntat după încheierea actualei crize și odată cu alegerile locale și parlamentare? În acest caz, e clar: veghea paternă a președintelui nu se îndreaptă nici măcar acum către popor, ci către partid.