Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 05 Iulie 2019

> Viorica Dăncilă a anunțat numele persoanelor care sunt pe lista cu variantele de candidați la alegerile prezidențiale pe care urmează să îi testeze în sondaje. Printre aceștia se află Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, dar și un candidat independent.  

> Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că, având în vedere conjunctura europeană favorabilă României, țara noastră ar putea obține un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană. Prin urmare, îi solicită Guvernului să negocieze o funcție de vicepreședinte al Comisiei. 

> Renate Weber, noul Avocat al Poporului, dorește ca instituția sa să își spună punctul de vedere înaintea adoptării unor acte normative care se referă la drepturile și libertățile cetățenilor și nu ”post-factum”. În plus, Renate Weber consideră că instituția ar trebui să fie scoasă din disputele politice și ”să revină la misiunea lui inițială, aceea de a apăra drepturile și libertățile fundamentale”. 

> Premierul Viorica Dăncilă a exclus posibilitatea unei candidaturi pentru postul de comisar european, spunând că nu ia în calcul poziția deoarece este prim-ministru și președintele partidului și – prin urmare – are o responsabilitate.  Dăncilă a afirmat însă că a discutat cu Klaus Iohannis și i-a solicitat acestuia să aibă o abordare comună la negocierea portofoliului României pentru Comisia Europeană.

> Jean-François Bohnert, contracandidatul lui Kovesi la conducerea Parchetul European, este favorit în Franța pentru conducerea Parchetului Național Financiar, dacă nu va fi ales la Parchetul European. Franța a obținut deja președinția Băncii Centrale Europene, poziția prioritară pe lista lor, deci șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European cresc.