Sari la conținut

Prim-ministrul Ciolacu, față în față cu Scholz, cancelarul Germaniei | Ce au discutat cei doi șefi de guverne

La scurt timp după vizita lui Marcel Ciolacu în Republica Moldova a avut loc prima vizită a noului premier în afara spațiului românesc, acesta întâlnindu-se la Berlin cu Olaf Scholz, cancelarul Republicii Federale Germania. Cei doi social-democrați au discutat despre componentele economice și strategice ale relației celor două state, precum și despre continuarea susținerii Ucrainei și accederea României la Spațiul Schengen.

Cancelarul Germaniei a menționat cifrele record atinse de volumul comerțului bilateral dintre România și Germania și a descris implicarea României în consolidarea flancului estic al NATO drept „exemplară”. Scholz a subliniat susținerea statului german pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen.

Agricultura, construcțiile și industria de apărare au constituit la rândul lor teme de discuție și bazele unor planuri de cooperare dintre cele două state. Ciolacu i-a mulțumit lui Scholz pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la Schengen.

Ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea, astfel, să dezvoltăm și mai mult legăturile dintre România și Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să-i mulțumesc cancelarului Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers. (…) Am discutat despre cooperarea economică și despre cum putem dezvolta împreună atât zona comercială, cât și componenta investițională, folosind inclusiv resursele europene. Germania este partenerul comercial principal al României. Există, însă, în continuare un potențial enorm de dezvoltare între cele două țări și împreună am identificat noi modalități prin care să putem lucra împreună pentru a acoperi noi piețe. (…) Două direcții importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucție a Ucrainei și sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova (…) România este un actor serios, credibil și stabil pe flancul estic și poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune. Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie. Avem numeroase resurse proprii, dar și proiecte pe zona de energie, care să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii, a declarat premierul României.

*Foto: captură video youtube.com/@guvernulromaniei