Sari la conținut

Președintele Iohannis, la Summitul NATO de la Vilnius

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Vilnius (Lituania), unde șefii de stat din Alianță s-au întrunit pentru a stabili și negocia asupra liniilor strategice pe care NATO le urmează, îndeosebi în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Iohannis a vorbit despre consolidarea pozițiilor NATO în Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, dar și despre susținerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

Summitul care începe astăzi la Vilnius este nu doar unul de implementare a deciziilor adoptate anul trecut, la Madrid, ci reprezintă și un moment al deciziilor importante și al premierelor în postura aliată și în relația NATO cu partenerii (…) obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere (…) Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică (…) În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță (…) la aceasta se adaugă sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, cea mai expusă presiunilor Rusiei. Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova, a declarat șeful statului.