Sari la conținut

Doi ani de la ieșirea oficială a Marii Britanii din UE | Cum a fost afectată una dintre cele mai puternice economii ale lumii de părăsirea UE

Potrivit experților de la Centrul pentru Reformă Europeană, care au izolat efectele pandemiei de Covid-19 asupra Regatului Unit, pentru a obține un rezultat obiectiv, Brexit afectase în primul an și jumătate Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii cu 6%. Mai mult, rezultatele studiului arată că și investițiile au scăzut cu 11%. Comerțul britanic a fost la rândul lui afectat de părăsirea UE, înregistrând o scădere de 7%.

De asemenea, plecarea britanicilor din UE a ridicat costul de trai, potrivit celor de la Centrul pentru Performanță Economică, care estimează că între 2020 și 2021 mâncarea s-a scumpit în Regatul Unit cu 3%.

Per total, în cei doi ani care au trecut, numărul britanicilor care consideră Brexit un lucru negativ a crescut la 60%, în timp ce numărul celor care cred că părăsirea Uniunii Europene a fost decizia corectă a scăzut la 40%, potrivit unui studiu al NatCen Social Research.