Sari la conținut

Goldman Sachs: Zona euro va evita recesiunea

Este posibil ca anul acesta Uniunea Europeană să facă față recesiunii mai bine decât se preconiza la finalul anului trecut.

În ultimele luni, s-a creat un consens în rândul experților în economie, potrivit cărora mai multe economii importante ale lumii vor intra în recesiune. De exemplu, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a prezentat un scenariu în care încetinirea activității în cele trei mari poluri ale creșterii economice – SUA, UE și China – va crea un an foarte dificil din punct de vedere economic pentru întreg globul.

Însă potrivit experților de la Goldman Sachs, Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene va înregistra o creștere de 0,6% anul acesta, în timp ce inflația va scădea mai mult decât se așteptau analiștii, urmând să scadă până în apropierea punctului de 3,25% până la finalul anului.

Ne aşteptăm ca inflaţia de bază să se reducă în urma calmării preţurilor la bunuri dar vedem în continuare presiuni pe partea serviciilor ca urmare a creşterii costurilor cu mâna de lucru. Având în vedere activitatea mai rezistentă, inflaţia de bază persistentă şi comentariile privind o politică monetară de tip “hawk”, ne aşteptăm ca Banca Centrală Europeană să înăsprească semnificativ dobânzile în lunile următoare, indică un raport al experților în economie de la Goldman Sachs.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura