Sari la conținut

Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski despre drepturile românilor în Ucraina

Președintele României a deschis subiectul drepturilor românilor în Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Românii alcătuiesc una dintre cele mai numeroase minorități în statul ucrainean, în special în teritoriile românești istorice de la nord de actuala frontieră, respectiv în sudul Basarabiei..

Noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române, i-a comunicat Iohannis lui Zelenski referitor la o serie de modificări legislative care împiedică accesul românilor la educație în limba maternă.

În prezent, învățământul în limba română este permis în clasele primare, dar numărul mai mare de ore de limbă ucraineană limitează posibilitatea copiilor români de a-și învăța și perfecționa limba maternă. Pe urmă, numărul orelor ținute în limba română scade pe măsură ce elevii avansează în anii școlari.

Trebuie să revenim la normele constituționale, în care învățământul în limba maternă este garantat de stat, a declarat Aurica Bojescu, președintele Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți, făcând apel la revenirea la dreptul constituțional de a avea un învățământ public integral în limba română.

De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina, susținea Zelenski în aprilie 2022, la scurt timp după invazia rusă.

*Foto: http://www.facebook.com/zelenskiy.official