Sari la conținut

Alegerile din Israel s-au încheiat | Cine a câștigat

Israelienii au intrat în cabina de vot pentru a cincea oară în patru ani, iar voturile indică o revenire a Likud, partidul fostului prim-ministru, Benjamin Netanyahu, care a obținut 32 de locuri în Knesset, parlamentul unicameral de la Ierusalim.

Se constată un avantaj semnificativ pentru Netanyahu, cunoscut și ca „Bibi”. Pe locul doi se află Yesh Atid, partidul premierului în exercițiu, Yair Lapid, care a obținut 24 de locuri în Knesset. Al treilea cel mai votat partid este principalul aliat al Likud, Partidul Religios Sionist, care a obținut 14 locuri. Niciun partid politic din istoria Israelului nu a câștigat vreodată alegerile detașat, făcând formarea de coaliții un element inevitabil al politicii israeliene.

Numărătoarea arată că s-ar putea forma un guvern în jurul coaliției conduse de Netanyahu, însemnând că se așteaptă ca Likud, Partidul Religios Sionist, Shas și alte organizații să beneficieze de un total de 70 locuri (din 120) în Knesset.

Netanyahu este o figură dezbinătoare în Israel, unde în prezent este investigat pentru infracțiuni de corupție. „Bibi” a fost premierul Israelului între 1996 și 1999, apoi între 2009 și 2021. La fel ca și Partidul Religios Sionist, Likud susține construirea și extinderea așezărilor israeliene în Cisiordania și se opune soluției celor două state, care ar presupune atât existența statului Israelian, cât și a unui stat palestinian recunoscut de Israel și de restul comunității internaționale.

Deși sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu România a recunoscut Palestina în 1988, țara noastră se bucură de relații strânse cu Israel, găzduind zeci de mii de membri ai diasporei Israeliene și menținând politici economice și strategice benefice cooperării. Țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Elveția, Canada și Japonia nu recunosc Palestina ca stat.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura