Sari la conținut

S-au încheiat alegerile prezidențiale în Brazilia | Pleacă sau rămâne Bolsonaro?

O campanie electorală care a zguduit societatea civilă braziliană a culminat cu victoria lui Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut ca „Lula”, în fața președintelui Jair Bolsonaro. Lula, candidatul de stânga, care a mai servit ca președinte al Braziliei între 2003 – 2011, a fost confirmat drept câștigătorul alegerilor, cu 50,9% din voturi.

Președintele SUA, Joe Biden și alți lideri importanți au recunoscut victoria lui Lula, felicitându-l.

În 2011, Lula își încheiase ultimul mandat de președinte cu un nivel de încredere mai mare de 80%. În trecut, Barack Obama îl numise pe Lula „cel mai popular politician din lume”.

Pe de altă parte, Bolsonaro, cunoscut pentru viziunile sale controversate asupra violenței în scopuri politice, primise susținerea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale. Fostul președinte american i-a îndemnat pe brazilieni să-l voteze pe Bolsonaro, supranumit „Trump de la Tropice”.

După publicarea rezultatelor, Bolsonaro a evitat să recunoască în mod explicit victoria contracandidatului său. În ciuda sugestiilor din trecut ale președintelui, care declarase că nu ar accepta rezultatele în scenariul unei înfrângeri – din cauza sistemului de votare – șeful de cabinet al președintelui, Ciro Nogueira, a confirmat începerea procesului de tranziție a puterii.

Astfel, Lula, care fusese condamnat în 2018 pentru luare de mită, petrecând aproape doi ani în închisoare înainte să-i fie anulată condamnarea, își va începe al treilea mandat de președinte la începutul anului 2023.

Participarea la vot nu a fost mai mică de 71,6% în niciuna dintre regiunile Braziliei, una dintre puținele țări în care votul este obligatoriu; cetățenii care nu votează și nici nu prezintă o justificare acceptabilă primesc o amendă în valoare de 3,51 reali brazilieni – aproximativ 3 lei (RON).