Sari la conținut

Klaus Iohannis, sfidat de UDMR | Front comun în tabăra UDMR, cu o excepție

Dezbaterea dintre criticii lui Viktor Orban și cei care i-au luat apărarea, în ciuda declarațiilor de la Tușnad care au scandalizat o lume întreagă, are ca miză posibila ieșire a UDMR de la guvernare.

Discursul rasist și anti-european al premierului Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, l-a pus pe președintele României, Klaus Iohannis, față în față cu UDMR.

Fie din proprie inițiativă sau răspunzând la întrebările jurnaliștilor, atât Iohannis, cât și membrii UDMR au făcut declarații referitoare la discursul premierului maghiar, acordat în inima Transilvaniei. În vreme ce președintele României a acordat UDMR o șansă să se delimiteze de viziunea controversată a lui Viktor Orban, membrii organizației maghiare fie și-au întărit susținerea pentru acesta din urmă, fie au evitat subiectul cu totul sau, într-un singur caz, au criticat discursul șefului de stat maghiar.

Președintele Klaus Iohannis s-a delimitat de discursul rasist și anti-european al premierului Ungariei în cadrul unei conferințe de presă comune ținute cu ocazia vizitei președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Întrebat dacă ar trebui „reevaluată prezența UDMR în coaliția de guvernare, în condițiile în care liderul UDMR sprijină în mod deschis declarațiile făcute de Viktor Orban”, președintele a descris drept „o problemă” faptul că premierul maghiar a făcut declarațiile respective în Transilvania, pe teritoriu românesc. Mai mult, Iohannis a cerut „clarificări publice” din partea UDMR, ai cărei membri „vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat, pur și simplu, generic, personajul care a ținut discursul”.

„Trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare”, a precizat președintele, adăugând că nu putem să ne prefacem că cele spuse de Orban nu au fost spuse sau aplaudate. 

E interesant că declarațiile președintelui nu au inclus totuși o interpretare a gestului membrilor UDMR prezenți la Băile Tușnad și nici o critică directă la adresa acestora. Astfel, președintele a acordat UDMR oportunitatea de a-și clarifica poziția față de discursul premierului maghiar.

Cu toate astea, purtătoarea de cuvânt a UDMR, Csilla Hegedus, a respins prompt cererea președintelui României, afirmând că „nu e cazul” ca UDMR să ofere explicații.

Mai mult, Kelemen Hunor i-a luat în mod deschis apărarea premierului maghiar, susținând că „amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ţine de funcţionarea societăţii şi nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune aşa, este un subiect de suflet”. Acesta a continuat prin a îl compara pe Viktor Orban cu Platon, filosoful grec:


Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon, a declarat liderul UDMR pentru o publicație în limba maghiară, maszol.ro. 

Un alt lider UDMR, Tanczos Barna, actualul ministrul al Mediului, a refuzat să comenteze declarațiile premierului Ungariei, refuzând de nu mai puțin de opt ori să răspundă la întrebări legate de discursul lui Viktor Orban în cadrul unei emisiuni Digi24.

Singura excepție din Uniune la linia formațiunii politice este Marko Bela, fostul lider UDMR: acesta i-a criticat atât pe Kelemen Hunor, cât și pe Viktor Orban, declarând că este „nemulțumit cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării”, a spus acesta pentru G4Media.ro.

Pentru moment, nici partidele românești, nici membrii organizației maghiare nu au ajuns la o poziție comună. UDMR l-a susținut și apărat fără rezerve pe Viktor Orban, riscând chiar să alieneze restul coaliției de guvernare. În ce privește principalul partid de la guvernare, reacțiile au variat de la poziția îngăduitoare a președintelui Iohannis la cererea președintelui PNL Satu Mare, Adrian Cozma, ca UDMR să iasă de la guvernare. Acesta din urmă a amintit că Viktor Orban i-a comparat cu „drogații” pe românii care au afișat, în mijlocul mulțimii de la evenimentul din Băile Tușnad, mesajul „Un singur lucru este etern – Transilvania, pământ românesc.”