Controlul prețurilor la energie | Până când vor membrii guvernului să mențină facturile plafonate

Facturile vor rămâne plafonate până la data de 31 martie 2023, iar supraimpozitarea, de la care au fost exceptați până acum intermediarii din energie, va fi aplicată întregului sector, nu doar producătorilor, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Momentan nu este cunoscută data începerii noii scheme de plafonare, însă.
Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un deadline pe o măsură care nu este de competenţa mea, a spus ministrul Popescu.
Potrivit acestuia, bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei. Această sumă este a treia estimare pusă la dispoziție de oficialii guvernamentali, după ce ANRE a anunțat costuri de 40 de miliarde de lei, în primă fază, după care a înaintat suma de 20 de miliarde de lei în urma unei recalculări. După un al treilea calcul, s-a ajuns și la estimarea de 16 miliarde de lei. De menționat totuși că, inițial, trebuia acoperită o cheltuială de 14 miliarde de lei.
Deși a afirmat că ne așteaptă „o iarnă complicată”, Popescu a subliniat că „nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă”.
Conform președintelui PSD, Marcel Ciolacu, Coaliția de guvernare proiectează o extindere a schemei de plafonare „până în 2025. Este exclus să nu plătim această compensare, avem resursele bugetare necesare”, a declarat liderul PSD în cadrul unei emisiuni.