Sari la conținut

Financial Times: Întreaga Europă, lovită puternic de inflație | Țările cele mai afectate sunt și cel mai aproape de Rusia

Inflația lovește puternic întreaga Europă pe fondul crizei din energie și al conflictului din Ucraina, dar țările care sunt aproape de Rusia se confruntă cu cele mai mari creșteri de prețuri la… orice, de la energie și combustibil până la produse agro-alimentare.

Dependența Europei de gazul rusesc, războiul și revenirea economiilor după anii de pandemie sunt toate motoare de creștere a inflației, care a ajuns la recorduri istorice chiar și în cele mai dezvoltate economii de pe continent, potrivit unei analize Financial Times.

Inflația în Europa

O treime din țările UE înregistrează astăzi o inflație de două cifre, cele mai afectate de creșterile masive de prețuri fiind statele din Estul Europei, alături de țările Baltice – Estonia, de exemplu, are o inflație-record de 18,9%. Nici cele mai puternice economii europene nu au fost cruțate de valul scumpirilor: inflația din Germania a atins azi cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani.

Inflația în țările CEE

Iar creșterea masivă a prețurilor trece și de Ocean: Statele Unite se confruntă la rândul lor cu o inflație puternică, mai mare chiar decât în zona Euro: în prezent, SUA înregistrează prețuri-record la alimente de bază (ouăle, de exemplu, sunt cu peste 200% mai scumpe anul acesta decât în 2021).

Există însă și o veste bună: majoritatea economiștilor se așteaptă ca inflația să atingă un maxim în această vară, urmând ca apoi să scadă treptat până la finalul anului. Mai mult, statele europene au în plan să elimine dependența de gazele rusești și deja caută soluții pentru a crește importurile din alte țări și pentru a diversifica modalitățile de producție de energie acasă.

Categorii

POLITICE