Sari la conținut

INS susține că salariul mediu a crescut față de anul trecut. Problema e că îl raportează și la ajutorul de șomaj tehnic din pandemie

Institutul Național de Statistică a raportat o creștere a salariului mediu net de 7,4% față de anul trecut și un câștig salarial real (în raport cu evoluția prețurilor) mai mare cu 3,3% în iunie 2021 față de aceeași perioadă din 2020. Anul trecut în iunie însă, România era în plină pandemie, iar sectoare întregi din economie aveau salariați în șomaj tehnic, care erau plătiți cu 75% din salariul de bază.

INS raportează așadar o creștere a salariului mediu și a celui real (deci a puterii de cumpărare) raportată inclusiv la veniturile diminuate de anul trecut. Rămâne un mister care a fost în realitate creșterea an/an a salariilor, dar raportată la salariile întregi din acte, nu la două treimi din acestea.

În loc de cifre însă, Institutul de Statistică oferă explicații:

În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg teritoriul României (…) În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.