Sari la conținut

După USR-PLUS și societatea civilă critică programul de investiții pentru primării propus de Guvern

După ce lideri din USR-PLUS au criticat noul program de investiții pentru primării propus de Guvern prin care premierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban au stabilit alocarea a 50 de miliarde de lei primarilor din țară pentru proiecte de dezvoltare locală, și societatea civilă îi atacă pe liberali:

Organizația Expert Forum acuză faptul că resursele publice ale statului sunt afectate de competiția dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru preluarea șefiei PNL și solicită o dezbatere transparentă a următorului Program Național de Dezvoltare Locală.

Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată pe indicatorii EFOR drept cea mai clientelară administraţie din istoria post-decembristă a României. Investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă in 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală, a transmis Expert Forum.

Anterior, ministrul USR-PLUS al Economiei, Claudiu Năsui, a criticat „grandiosul PNDL 3” pentru că „e vorba totuşi de un program din care s-a furat” în primele două etape ale proiectului național de dezvoltare locală.

E vorba, totuşi, de un program din care s-a furat, putem să zicem cuvântul acesta în momentul în care un bec costă 2.000 de euro, în momentul în care faci parcuri în mijlocul la nicăieri, în momentul în care faci terenuri de fotbal în pantă, borduri peste borduri, dublu, triplu etajate, toate astea sunt PNDL şi românii trebuie să ştie că ăştia sunt bani care au ieşit din buzunarul lor, a declarat Năsui pentru un post TV.

La rândul său, vicepreședinta USR-PLUS Cristina Prună a numit PNDL un „concept pesedist de mituit primarii”, subliniind că nu există program din care să se fi furat mai mult.

Reamintim că Executivul a dezbătut ieri în primă Lectură Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei, potrivit premierului Florin Cîțu:

Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii «Anghel Saligny», un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile, a declarat acesta.

*Sursă foto: facebook.com/florin.citu