Sari la conținut

PSD vrea alegeri anticipate la ruperea unei coaliții de guvernare

PSD lucrează la un proiect de modificare a Constituției care prevede convocarea automată a alegerilor anticipate la părăsirea, de către un partid, a coaliției de guvernare, potrivit liderului social-democrat, Marcel Ciolacu.

Este o temă privind modificarea Constituţiei. De exemplu, în Italia se creează o majoritate după alegeri, cum este normal, cum s-a creat şi în România. Dacă pe parcursul celor 4 ani de mandat o formaţiune iese din respectiva majoritate se fac alegeri anticipate. (…) Nu faci tu modificări în timpul jocului. Când faci modificări, în momentul ăla faci alegeri anticipate, a declarat Ciolacu pentru DC News.

Președintele PSD a precizat că modificarea privind alegerile anticipate este necesară, dat fiind că acestea sunt în prezent foarte greu de organizat, motiv pentru care România este, „mi se pare, singura ţară europeană care nu a avut alegeri anticipate în 30 de ani”.

Nu e singura modificare. O echipă întreagă, Titus Corlăţean, profesori universitari, Robert Cazanciuc lucrează. Sunt 6 sau 7 colegi care vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Constituţiei. (…) Vom face dezbateri pentru că vorbim de modificarea Constituţiei. Ştim foarte bine că în România e foarte greu să faci alegeri anticipate, datorită Constituţiei. Cred că democratic este să fie şi alegeri anticipate. Mi se pare singura ţară europeană care nu a avut alegeri anticipate în 30 de ani, a adăugat acesta.