Sari la conținut

PNL scade acum în sondaje pentru că Iohannis s-a grăbit să pună guvernul lui

Dacă 2019 a fost cel mai bun an din istoria post-decembristă a PNL, s-ar putea ca finalul lui 2020 să-i găsească pe liberali cu un rezultat în alegerile parlamentare la jumătate din scorul pe care aceștia-l aveau la începutul anului. Motivul? Dorința președintelui Klaus Iohannis de a avea guvernul său, care poate costa PNL următorii 4 ani de guvernare.

2019 a fost un an de înfrângeri în serie pentru PSD, partidul care a reușit să scoată din sărite și din case toată țara atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale, câștigate indiscutabil de PNL. 2020 ar fi fost, firesc, ultimul an cu socialiștii la putere pentru mult timp de acum încolo, pandemia de coronavirus urmând să-i trimită pentru totdeauna în istorie. Cu o singură condiție: PSD ar fi trebuit să rămână la guvernare.

În schimb, deși la nivel înalt se știa și de pandemie și de faptul că e inevitabilă, Klaus Iohannis nu a vrut să mai aștepte. A dat-o jos pe Viorica Dăncilă, înlocuind-o cu Ludovic Orban nu o dată, ci în repetate rânduri și punându-și propriul partid în lumina reflectoarelor în cea mai cumplită criză sanitară și economică din ultimii 100 de ani.

Dincolo de greșelile firești ale unui guvern supus unei presiuni imense, e vizibil că PNL face tot ce este omenește posibil pentru a trece această țară cât se poate de bine prin pandemie. Cu toate astea, liberalii au căzut în sondaje de la peste 47% în ianuarie 2020 la circa 32% astăzi, decontând nedrept toate neajunsurile și deciziile greșite ale ultimilor 30 de ani.

Degeaba iese astăzi președintele să apere Guvernul PNL, cu toată autoritatea instituțională de care dispune. Răul e deja făcut și i se datorează în întregime domniei sale și ambiției de a pune repede mâna pe putere.

Categorii

ȘTIRI, PNL

Etichete