Sari la conținut

Alegerile, tot pe 6 decembrie, după motivarea CCR care dă Parlamentului dreptul de a stabili data scrutinului

Calendarul privind organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie rămâne în vigoare, Guvernul urmând să decidă ce va face după analizarea motivării Curții Constituționale, care a alocat Legislativului autoritatea de a stabili data scrutinului, potrivit declarațiilor șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Hotărârea de Guvern este în vigoare în momentul de faţă şi tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut şi noi motivaţia, aşa cum a fost publicată, urmează să facem o analiză asupra acestui conţinut şi să decidem care sunt căile de urmat, a declarat Dancă, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi.

Reamintim că astăzi Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a acordat Parlamentului competența deplină de a stabili data alegerilor legislative, prin lege organică sau prin lege ordinară. Potrivit documentului, alegerile pot fi amânate până în luna martie, dacă Legislativul decide astfel, fiindcă, odată intrată în vigoare legea după promulgare, HG-ul prin care Guvernul stabilește data alegerilor pentru 6 decembrie își încetează efectul.

Rămâne de văzut dacă scrutinul programat pentru 6 decembrie va fi amânat în final, dat fiind că, dacă președintele Klaus Iohannis nu promulgă legea și o trimite Parlamentului spre reexaminare, actul normativ nu va intra în vigoare la timp pentru a permite Legislativului să modifice data alegerilor.