Sari la conținut

Mariajul anului în politica românească: ALDE și ProRomânia fuzionează

ALDE și ProRomânia își vor „uni forțele” împotriva PNL și USR, au anunțat astăzi liderii celor două partide, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, în cadrul unei conferințe de presă.

Este momentul să lăsăm deoparte orice fel de ezitări sau de proiecte personale (…) și să ne oprim forțele, pentru a opri actuala guvernare și pentru a construi o alternativă. Ne este foarte clar că ceea ce se întâmplă seamănă, din păcate, mult prea mult cu anul 2009-2010 – alegeri după alegeri, o perioadă dezastruoasă pentru România, creșteri de taxe, tăieri de venituri, distrugerea firmelor românești (…) Acum suntem iar în criză și, dacă alții nu au curajul sau nu au dorința de a opri acest drum spre prăpastie, trebuie să o facem noi, a declarat liderul ProRomânia, Victor Ponta.

Ponta regretă decizia PSD de a nu face parte din alianța ALDE-ProRomânia împotriva președintelui Iohannis, Guvernului PNL și împotriva USR, „cei care duc România în prăpastie”.

Au făcut și merg în continuare pe ideea unui blat politic, a unei înțelegeri, acceptă să fie doar un sac de box pe care-l lovesc fie domnul Iohannis, fie PNL-iștii pe rând și vreau să vă confirm încă o dată că și Călin Popescu Tăriceanu și eu și ALDE și ProRomânia ne-am dorit și la alegerile locale și la algerile parlamentare să facem o forță comună, o alianță prin care să dăm jos Guvernul Orban și să-i învingem în alegeri. De fiecare dată, de la unii lideri PSD au venit scuze, au venit motivații, pretexte, care în final ne-au convins că nu-și doresc să se lupte, nu vor să câștige, vor să piardă cum au pierdut și la București, vor să piardă și pe 6 decembrie, nu vor să deranjeze, vor să facă non-combat și noi nu suntem de acord cu acest lucru, a adăugat Ponta.

Noul partid se va numi ProRomânia Social Liberal, iar cele două formațiuni politice vor merge pe liste comune la algerile parlamentare din decembrie:

Pe scena politică românească în ultima perioadă s-a constatat o puternică polarizare între cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic și (…) o dorință manifestă a partidelor mari de a elimina de pe scena politică partidele mai mici. Decizia de fuziune de astăzi este răspunsul nostru comun la această situație politică. (…) Sperăm ca cele două echipe să fie capabile să construiască o forță politică de centru de factură social-liberală care să poată să mențină echilibru pe scena politică românească, care să joace rolul unei busole, a adăugat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, acuzând tendințe de derapaje grave la actuala putere.