Sari la conținut

Nazare (PNL), după ce Iohannis a promulgat legea care îi lasă pe evazioniști să scape doar cu amendă: „Nu am susţinut această lege”

Ministrul PNL al Finanțelor, Alexandru Nazare, susține că instituția pe care o conduce nu a susținut proiectul de lege potrivit căruia, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, evazioniștii pot scăpa de închisoare cu amendă și cu achitarea integrală a prejudiciului. Președintele Klaus Iohannis promulgase inițiativa legislativă lansată de PSD în urmă cu doar o zi.

Poziţia Ministerului Finanţelor a fost constantă. Nu am susţinut această lege. Odată cu promulgarea ei, am demarat o analiză să vedem exact care sunt consecinţele şi vom prezenta această analiză, plus o situaţie centralizată cu regimul juridic pe această chestiune din alte ţări. Suntem în contact şi cu Ministerul Justiţiei pentru această analiză. Poziţia noastră a fost constant împotrivă, a declarat ministrul Finanțelor pentru un post TV.

Legea potrivit căreia evazioniștii vinovați de infracțiuni de până la 100.000 euro pot scăpa de închisoare cu plata prejudiciului și a unei amenzi a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră” și a trecut de Parlament la finalul lui 2020, în condițiile în care atât PNL, cât și USR au votat împotriva ei. Înainte de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, aceasta a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție, de fostul Guvern PNL și de Avocatul Poporului, însă a primit aviz de constituționalitate din partea judecătorilor.