Sari la conținut

Ludovic Orban ar putea ataca la CCR depunerea moțiunii de cenzură

Se analizează posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională cu privire la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară, a declarat astăzi premierul Ludovic Orban, revoltat că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când se întâmplă acest lucru.

Analizăm posibilitatea nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiune extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia. Analizăm toate temeiurile constituţionale. O moţiune de cenzură poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanţele parlamentare durează două luni cea de vară, o lună cea de iarnă. Deci trei luni, a declarat astăzi premierul.

Replica PSD a venit rapid, social-democrații susținând că singurul conflict constituțional este rămânerea premierului la conducerea Guvernului.

Menționăm că în textul Constituției nu se face referire la depunerea unei moțiuni de cenzură în decursul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dar se precizează că poate exista o singură încercare de răsturnare a Guvernului în timpul unei sesiuni parlamentare, cu excepția cazurilor în care Executivul își asumă răspunderea în Parlament.