Sari la conținut

Liberalii, supărați-foc după decizia CCR care a declarat neconstituțională carantina

Liberalii nu sunt deloc fericiți cu decizia de astăzi a Curții Constituționale, care a stabilit că nu este constituțională trimiterea cetățenilor în carantină, izolare sau spital prin ordin de ministru.

Aflată într-o emisiune TV, vicepremierul Raluca Turcan a reacționat imediat, susținând că decizia CCR este parte dintr-un lanț de hotărâri ale Curții care au sabotat funcționarea eficientă a instituțiilor statului și au pus în pericol sănătatea publică.

Fiecare zi pierdută prin blocaj între instituții poate duce la infectări care se multiplică, a precizat aceasta amenințător.

Mai rezervat față de judecătorii Curții Constituționale, premierul Ludovic Orban a acuzat Opoziția de instigare la nerespectarea regulilor.

Sigur că ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi lideri politici, de luni de zile, neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetăţeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi, care s-a judecat la Curtea Constituţională. (…) Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare a legislaţiei care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetăţenilor împotriva COVID, a declarat prim-ministrul în debutul ședinței de Guvern.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în negare, a catalogat decizia de astăzi a Curții drept „informație de presă” până la publicarea în Monitorul Oficial.

În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă, a declarat acesta în cadrul aceleiași ședințe de Guvern.