Sari la conținut

Cioloș, semnal de alarmă după întâlnirea cu Iohannis: Fără o viziune clară, riscăm să primim fonduri care sunt risipite pe proiecte inutile

Riscăm să risipim banii pe proiecte inutile fără consens și viziune clară a României în negocierile din Consiliul și Parlamentul European cu privire la fondurile care vor fi alocate țării noastre prin planul de relansare propus de Comisia Europeană și din viitorul buget al Uniunii Europene, avertizează liderul PLUS și președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Sunt mai multe urgențe la nivel european care au o importanță strategică foarte mare pentru România și este extrem de important să ne coordonăm toți cei care putem avea influență în deciziile următoare. (…) Suntem în momentul în care atât sumele, dar și programele prin care sunt distribuiți acești bani se discută în Consiliu și în Parlamentul European. România are nevoie de această coordonare între președinte și europarlamentari pentru a obține cele mai bune soluții și bani europeni exact acolo unde este mai mare nevoie de ei, în programe de infrastructură, digitalizare, energie, mici fermieri și alte domenii critice pentru noi. Fără să avem o viziune clară a României în aceste discuții riscăm să primim fonduri care sunt risipite pe proiecte inutile, a declarat Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat de presă emis astăzi.

În ce privește întrevederea avută cu ministrul Justiției, aceasta a fost destinată proiectelor Executivului PNL care vor ajuta la deblocarea negocierilor pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, o șansă ratată de către guvernarea PSD.

În 2016 eram extrem de aproape de intrarea în Spațiul Schengen și chiar state care se opuseseră până atunci ne-au dat semnale că ne susțin accesul în 2017. Din păcate, PSD a venit la putere și, prin presiunile asupra Justiției, a ratat această șansă enormă ca cetățenii români și firmele noastre să poată beneficia de statutul complet de membru al Uniunii Europene. Azi am vrut să discut cu domnul ministru Predoiu despre stadiul câtorva proiecte esențiale: Secția Specială, Legile justiției și Codurile penal și de procedură penală. Fără o claritate în acest proces, România nu poate ieși din MCV, iar acest lucru este esențial pentru negocierile de acces în Spațiul Schengen. În plus, există demersuri avansate ca banii din viitorul buget european să fie accesați doar de țările care au un stat de drept funcțional și o justiție independentă. Din acest motiv suntem obligați ca, imediat ce va exista o majoritate democratică solidă în Parlament, să putem trece la vot cu pachetul de modificări anticorupție, a afirmat Cioloș.