Sari la conținut

Ping-pong cu vina pentru rating-ul de țară. PSD acuză PNL, liberalii aruncă pisica la social-democrați

La scurt timp după anunțul agenției de rating Standard & Poor’s, care a reconfirmat ratingul României la BBB-/A-3, atât PNL, cât și PSD s-au grăbit să-și adjudece victoria și să arunce vina pe ceilalți pentru că economia României nu stă mai bine.

Tonul a fost dat de PNL, prin vocea ministrului de Finanțe, care a declarat că țara noastră și-a păstrat ratingul datorită Guvernului liberal, arătând că „încă o estimare a teroriștilor economici din Parlament a fost demontată”. Florin Cîțu și-a completat apoi discursul cu un atac de toată frumusețea la PSD, despre care spune că este vinovat de faptul că România are încă o perspectivă negativă de țară, aceasta din urmă nefiind responsabilitatea Guvernului Orban.

Am reușit să convingem investitorii străini că guvernul României e responsabil. Perspectiva negativă nu e vina acestui guvern, ci a ultimilor opt ani de guvernare PSD. Acest guvern a reușit să finanțeze un deficit bugetar estimat la peste 6% fără ajutor instituțional, finanțându-se doar din piață. E o premieră în istorie, nu a fost nevoie să facem apel la instituțiile financiare. Am reușit să convingem S&P că suntem un guvern responsabil, a mai afirmat acesta în cadrul unui briefing de presă.

De partea cealaltă, PSD susține că singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor’s a „păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD, care ține pe linia de plutire „niște amatori economici” ce au prăbușit nivelul de trai al românilor și mediul de afaceri în 7 luni.

Agenţia de rating S&P acordă un cartonaş galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populaţiei şi stimulare economică, au afirmat social-democrații într-un comunicat de presă dat publicității astăzi.