Sari la conținut

Eurostat: România a avut în martie cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE

Vești bune de la Eurostat: România a înregistrat cel mai mare avans al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană în luna martie a acestui an, raportat atât la luna anterioară, cât și la aceeași perioadă din 2019.

În timp ce lucrările de construcții din țara noastră au înregistrat o creștere de 2,1% în martie, în zona euro și la nivelul UE acestea au scăzut cu 14,1% și respectiv 12%. În rândul statelor membre UE, cele mai mari creșteri ale lucrărilor din construcții au fost înregistrate în România (2,1%), Germania (1,8%) și Olanda (1,5%), în timp ce Franța (-40,2%) și Italia (-36,2%) au cunoscut cele mai semnificative scăderi.

Și raportat la aceeași perioadă a anului trecut (martie 2020-martie 2019) România își păstrează primul loc în ce privește creșterea în sectorul lucrărilor de construcții, cu un procent de 28,1%. Prin comparație, acesta a scăzut cu 15,4% în zona euro și cu 13,4% la nivelul UE. În rândul statelor membre, au mai înregistrat creșteri – mult mai palide însă – Germania (5,1%) și Finlanda și Polonia (1,5%), în timp ce Franța (-41,2%), Italia (-35,4%) sau Belgia (-23,2%) au cunoscut scăderi semnificative an/an.

Datele publicate de Eurostat confirmă statisticile INS, potrivit căruia volumul lucrărilor de construcții a crescut în martie față de luna precedentă, ca serie brută, cu 37%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,1%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 29,6%, respectiv cu 26,1%. În trimestrul I 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de trimestrul I 2019, ca serie brută cu 32,6%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 32,3%, se arată într-un comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică la finalul săptămânii trecute.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura