Sari la conținut

Economiștii au fost surprinși de creșterea economică a României, spune ministrul Finanțelor

Economiștii și analiștii au fost surprinși de creșterea economică înregistrată de România în primul trimestru al acestui an, susține ministrul Finanțelor Florin Cîțu, potrivit căruia aceștia văd șanse mari pentru o revenire în V a economiei.

V-am spus că datele din economia reală vor duce la revizuirea estimărilor. Opiniile ecconomiștilor, agențiilor de rating, dar și ale piețelor financiare sunt importante. Greul nu a trecut. Suntem în mijloul trimestrului II și trebuie să analizăm foarte atent fiecare informație. Evoluția cheltuielilor din buget depinde 100% de ce se întâmplă cu economia, a scris Florin Cîțu pe pagina Facebook.

În ce privește evoluția economică din trimestrul II, politica monetară și cea fiscală care urmăresc aceleași scopuri vor reduce „semnificativ” impactul pandemiei în următoarele 3 luni, a completat ministrul Finanțelor.

Este pentru prima oară, cred, în istoria noastră economică când politica monetară și politica fiscală (mix-ul de politici economice) lucrează împreună. Un mesaj extrem de important din partea BNR care, împreună cu masurile de politica fiscală, vor reduce semnificativ impactul negativ al pandemiei în trimestrul II, a menționat Cîțu.

Reamintim că țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere economică dintre țările UE în primul trimestru al acestui an, conform Eurostat.