[STUDIU] Copiii vulnerabili au avut acces limitat la hrană, educație și medicamente în timpul stării de urgență

Peste o treime dintre familiile vulnerabile din România au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgență, în timp ce 23% dintre acestea nu au putut asigura celor mici medicamentele necesare, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor sale socio-educaționale.
Potrivit estimărilor organizației, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educația online poate trece de 400.000 de copii.
Cercetarea sociologică relevă riscurile suplimentare la care sunt supuși copiii care provin din medii vulnerabile, în situație de criză socială. Astfel, imposibilitatea de a participa, în timpul stării de urgență, la programele socio-educaționale unde, pe lângă îndrumare pedagogică și sprijin psiho-emoțional constant, primesc și o masă caldă, i-a expus o dată în plus marginalizării sociale și problemelor care derivă din aceasta, arată reprezentanții organizației într-un comunicat de presă.
Concluziile studiului Salvați Copiii:
- 66% dintre respondenți afirmă că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice și al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulți spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%);
- 7% dintre respondenți spun că au rămas fără loc de muncă, urmare a acestei crize;
- 36% dintre respondenți afirmă că nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate;
- 23% dintre respondenți spun că nu au putut procura medicamente necesare copiilor;
- 15% dintre respondenți menționează că nu au avut acces la medic.
Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului și autorităților locale organizarea de cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spații cu destinație educațională, recomandând totodată utilizarea sumelor destinate programului „Cornul și laptele” pentru achiziționarea de alimente pentru copiii vulnerabili și utilizarea microbuzelor școlare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor.
Până pe 15 iunie, Salvați Copiii România activează un mecanism special de suport educațional și incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant și exclusiv la o tabletă conectată la internet și care să aibă instalate programele prin care se desfășoară lecțiile online. 120 de profesori vor fi pregătiți prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu acești copii. (…)
În funcție de evoluția pandemiei și de redefinirea restricțiilor sociale, pedagogii din programele educaționale Salvați Copiii vor opta pentru organizarea unor cursuri de vară, pentru ca toți copiii să poată recupera lunile de absență școlară, în paralel cu organizarea unor lecții intensive online, după ce toți copiii vor avea acces la acestea, în așa fel încât să recupereze decalajele și să fie reintegrați unui proces educațional firesc în anul școlar următor.