Sari la conținut

Ludovic Orban: Investițiile publice, primul pilon al reconstrucţiei economice pe care-l gândim

Investițiile publice în infrastructura de transport și cea energetică, în domeniile sănătăţii, educaţiei, comunicaţiilor şi agriculturii sunt primul pilon al planului de reconstrucție economică la care lucrează Executivul condus de Ludovic Orban, a declarat astăzi premierul, prezent la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să identifice resursele necesare pentru aceste investiții, din „toate sursele posibile”:

Oricât de bune intenţii am avea, nu putem să aplicăm decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare şi aici inventariem toate resursele necesare pe care le avem la dispoziţie în afara veniturilor pe care le înregistrează bugetul de stat. (…) Atât din partea finanţatorilor instituţionali, din partea fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie în cadrul exerciţiului 2024 – 2020 şi pentru măsurile ulterioare fondurile de pe exerciţiul financiar 2021 – 2027. Sunt resurse financiare pe care le putem mobiliza prin emisia de titluri, prin împrumuturi pe care le contractăm, fie pe piaţa internaţională, fie pe piaţa internă. Gândim un mecanism de obligaţiuni de tiluri de stat care să fie cu adresabilitate către persoanele fizice, către cetăţeni, o emisie de titluri mai amplă în care să creştem capacitatea de finanţare prin aceste obligaţiuni pe care o să le emitem către cetăţeni. De asemenea, încercăm să gândim posibile resurse financiare private pe care le putem angrena în aceste programe de investiţii, a declarat premierul.