Florin Cîțu: Ne-am împrumutat la începutul anului și acest lucru ne-a salvat

Faptul că România s-a împrumutat la începutul anului „ne-a salvat” întrucât toate piețele financiare s-au blocat odată cu primele semne ale crizei cauzate de pandemia de COVID-19, a susținut ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o conferință de presă în care a prezentat datele execuției bugetare pentru luna aprilie a acestui an.
Ne-am împrumutat la începutul anului și acest lucru ne-a salvat, pentru că, atunci când au apărut primele semne ale crizei, toate piețele financiare s-au blocat, inclusiv cele din România și, dacă nu am fi avut acei bani, am fi avut probleme, a declarat Florin Cîțu.
Potrivit ministrului de la Finanțe, deși situația pieței financiare este dificilă, România s-a împrumutat în aprilie mai ieftin cu un punct procentual decât a făcut-o PSD în aceeași perioadă a anului precedent. Împrumuturile, adaugă ministrul, sunt varianta mai bună „din orice punct de vedere” pentru România, dat fiind că alternativa ar fi fost introducerea de taxe.
România are un deficit, are venituri mai mici decât cheltuieli, acest deficit trebuie finanțat și ca să-l finanțăm avem două variante: ori introducem taxe pe termen scurt ori trebuie să ne împrumutăm. Am ales varianta împrumuturilor, este o variantă mai bună din orice punct de vedere și am lucrat la îmbunătățirea modului în care lucrează ANAF, pentru că pe termen lung și sustenabil cea mai bună soluție este creșterea veniturilor la buget printr-o colectare mai bună.
Cum arată execuția bugetară din luna aprilie?
Cheltuieli
- Cheltuielile de personal: 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de luna martie
- Asistență socială (70% pensii): 11 miliarde lei
- Indemnizații de șomaj tehnic: 312 milioane lei
- Șomaj: 61 milioane lei, creștere cu 4 milioane față de luna martie.
- Șomaj tehnic pentru alți profesioniști: 96 milioane lei
- Concedii medicale: 366 milioane lei. Media de până atunci: 100 milioane
- Bunuri și servicii: 1 miliard lei pentru medicamente, echipamente pentru spitale (martie și aprilie)
- Rambursări TVA: peste 6 miliarde lei (martie și aprilie)
Venituri
Aprilie arată bine, susține ministrul Florin Cîțu, iar perspectivele pentru lunile următoare arată și ele bine.
Încasăm mai bine față de anul trecut și mai bine decât ne așteptam, avem rezultate, dar cheltuielile au crescut foarte mult. Trebuie să avem mult mai multe încasări ca să nu avem probleme pe viitor. (…) Această informație arată clar că informatizarea ANAF, rambursarea TVA, plata concediilor medicale, măsurile de bonificații pentru companii, pentru cei care plătesc impozitul pe profit au dat rezultate, a adăugat ministrul de Finanțe.