Sari la conținut

Dobânzile la credite, plafonate / Legea merge la promulgare

Legea care prevede plafonarea dobânzilor la credite și care asigură o protecție mai mare pentru consumatori în fața băncilor și IFN-urilor a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților cu 205 voturi „pentru”, 97 „împotrivă” și 13 abțineri.

De menționat, actul normativ inițiat de 47 parlamentari PSD și ALDE nu a fost sprijinit de aleșii PNL și USR.

Câteva prevederi din actul normativ impun:

 1. Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.
 2. În cazul IFN-urilor, DAE la creditele imobiliare nu poate depăși dublul dobânzii de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.
 3. DAE în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR, cu excepția creditelor de maximum 15.000 lei, în cazul cărora suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate.
 4. Dacă debitorii nu pot plăti creditul din cauza nivelului ridicat al costului cu dobânzile, comisioanele, penalizările și celelalte accesorii ale creditului sau ale împrumutului, sunt interzise denunțarea unilaterală sau executarea silită a contractului de către creditorul financiar pe o perioadă de 90 de zile calendaristice, calculate de la data notificării imposibilității executării, efectuată de debitor în orice formă scrisă.
 5. Este interzis cumulul dobânzii dobânzii remuneratorii cu dobânda penalizatoare. Obligația de restituire nu poartă decât asupra sumei nominale originare primite, oricare ar fi variația valorii acesteia.
 6. Creditorul financiar este obligat să efectueze, în termen de maximum 45 de zile de la primirea cererii corespunzătoare a consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ținând cont de situația financiară și de situația familială a acestuia.
 7. Inserarea în contracte și utilizarea de dobânzi excesive pot fi sancționate pentru abuzul de putere economică, practicile agresive sau înșelătoare ori, după caz, frauda la lege săvârșite cu aceste ocazii de creditorii financiari.
 8. Se sancționează ca practică comercială incorectă:
 • stipularea și utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind costul total al creditului care determină depășirea plafoanelor maximale stabilite
 • stipularea și utilizarea de dobânzi penalizatoare care depășesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit
 • stipularea și utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conțin dobânzi sau ascunderea cu rea-credință de dobânzi și dobânzi la dobânzi sub alte denumiri de costuri sau sub stipulații destinate, aparent, reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii
 • utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenția de ascundere a dobânzilor excesive